Hey DJ’s,
Vraag wordt ons de vraag gesteld, hoe mixt een DJ de tracks aan elkaar. Dat leggen we graag uit, dus welkom bij ons stappenplan over leren beatmatchen! We gaan jou nu alles vertellen wat je moet weten over beatmatchen. We gaan je laten zien hoe je twee tracks met verschillende of gelijke tempos naadloos in elkaar kunt mixen en hoe je een perfecte overgang kunt maken. Maar voordat we beginnen, laten we kort uitleggen wat beatmatchen eigenlijk is.
Is Beatmatching belangrijk?
Beatmatchen is de belangrijkste vaardigheid die elke DJ onder de knie moet hebben. Als je dat niet kunt kun je niet in het openbaar draaien. Beatmatching is het proces waarbij je de beats van twee verschillende tracks synchroon laat lopen, zodat je een naadloze mix kunt maken. We gaan je laten zien hoe je dit kunt doen en hoe je het kunt perfectioneren.
Klaar om te leren hoe je een geweldige DJ wordt? Wil je weten wat een DJ doet? Laten we beginnen!
Wat is beatmatchen eigenlijk?
Het is als het vinden van de perfecte match op een dating app, maar dan voor muziek. Beatmatchen is het laten samensmelten van de beats van twee of meer nummers op je DJ controller, tabletop-set of draaitafel set, zodat ze vloeiend in elkaar overlopen. Je zorgt er dus voor dat de eerste bassdrum van de maat van het ene nummer gelijk loopt met die van een ander nummer. Wanneer de twee nummers een verschillend tempo hebben, moet je er eerst voor zorgen dat ze even snel lopen om te kunnen beatmatchen.
Vind je Cue point
De eerste stap tijdens het beatmatchen is het vinden van een geschikt cue point. Dit is als het vinden van de perfecte locatie voor een date. Een cue point is een punt in een nummer waar je het laat starten. Bij dance-muziek is dit vaak de eerste bassdrum die je tegenkomt. Je kan een cue point tijdens je set zelf gaan zoeken, maar vaak slaan DJ’s die met software werken, zoals Rekordbox, Traktor of Serato, tijdens het voorbereiden al enkele cue points op. Vanaf dit punt ga je dus het nieuwe nummer starten wanneer je aan het mixen begint. Zoals de meeste muziek is ook dance opgedeeld volgens patronen van 4, 8, 16 of 32 tellen. Om je mix zo vlot mogelijk te laten verlopen, start je het nieuwe nummer exact op de eerste tel of bassdrum van een nieuw patroon.
En dan komt het tempo matchen. Dit is als het vinden van de perfecte flow tijdens een date. Het eerste wat je gaat doen wanneer je het nieuwe nummer gestart hebt, is luisteren of ze op hetzelfde tempo lopen. Tegenwoordig kun je op de meeste mediaspelers of in je DJ-software wel het tempo of ‘beats per minute’ (BPM) aflezen. Toch raden we je aan om ook op gehoor de tempo’s van twee nummers te leren matchen. Met behulp van je pitch-control (meestal een fader) kun je de snelheid van de tracks aanpassen zodat ze langdurig gelijk blijven lopen. Om het je makkelijk te maken, kun je het beste beginnen met muziek die over een 4/4 (vierkwartsmaat) beat beschikt. Dat kun je meestal eenvoudig nagaan door hardop mee te tellen: 1, 2, 3, 4 – 1, 2, 3, 4… Dit is het geval bij nagenoeg alle EDM, house, techno en trancemuziek. Wanneer je met niet-elektronische muziek gaat spelen, word je vaak geconfronteerd met door een drummer ingespeelde drums. In tegenstelling tot een drumcomputer kan een mens nooit perfect eenzelfde tempo aanhouden en zullen de beats per minuut dus soms een beetje schommelen. Maar maak je geen zorgen, met wat oefening kun jij binnen no time ook deze beats matchen en de perfecte mix creëren.
Gelijke beats per minute
Als je als DJ aan de slag gaat, is het mixen van nummers een essentieel onderdeel van je set. Een van de belangrijkste aspecten van mixen is het gelijk laten lopen van de beats van twee nummers. Maar maak je geen zorgen, dit is een vaardigheid die je kunt leren!
Begin met het vinden van het juiste cue point en start vervolgens de track opnieuw bij de eerste tel van een maat. Wanneer je op het juiste moment instart, zullen de nummers vaak al in de buurt van elkaar lopen. Om de beats volledig gelijk te laten lopen, kun je gebruik maken van je jogwheel of, als je met vinyl draait, door zachtjes met je vinger aan de plaat te draaien of hem aan de zijkant af te remmen.
Gelijk zetten van de beats
Als je tempo’s te veel verschillen, gebruik dan je pitchfader om de snelheid van een van de nummers aan te passen. Maar vergeet niet, het vinden van het juiste moment om de tweede fader open te gooien komt vooral neer op je gevoel. Experimenteer en vind wat werkt voor jou! Oefen, oefen, oefen en vooral, oefen! Gebruik ook goede apparatuur zoals bijvoorbeeld van Pioneer.
Bij het mixen is het belangrijk om rekening te houden met de muzikale elementen van de nummers. Vermijd het mixen van zang of intense melodieën van twee nummers door elkaar heen. Gebruik de equalizer om de tonen van het nieuwe nummer wat te dempen en pas op bij het mixen van twee luide baslijnen.
Als DJ is het ook belangrijk om je eigen stijl te ontwikkelen. De ene DJ houdt van ruwe overgangen terwijl de andere ervoor kiest om nummers minutenlang samen te laten spelen. Afhankelijk van het genre en je eigen voorkeur kies je jouw eigen mixstijl.
Kijk en luister naar wat je favoriete DJ’s doen en wees niet bang om hen tijdens het oefenen letterlijk te kopiëren. Met de juiste passie voor muziek, zal je uiteindelijk jouw eigen stijl ontwikkelen!
Veel succes!